Morten Bødskov, danskur løgmálaráðharri, heldur ikki, at neyðugt er at taka stig til at herberga teimum 31 føroyingunum, sum nú bíða eftir revsing. - Um eitt ár verður trupulleikin helst burtur av sær sjálvum, sigur hann í svari til Sjúrð Skaale, sum tó ætlar at fylgja málinum upp.
Tað var tann 10. januar 2012, at Sjúrður Skaale setti Morten Bødskov, løgmálaráðharra, soljóðandi spurning um tey mongu, sum bíða eftir revsing í Føroyum:
Spørgsmål nr. S 1563 fra medlem af Folketinget Sjúrður Skaale (JF):
”Hvad vil ministeren gøre for at sikre flere pladser i arresten på Færøerne, således at ventetiden for at afsone straf på Færøerne kan bringes ned, og færøske varetægtsfanger slipper for at blive overført til Danmark, og retsplejeloven dermed overholdes?”
Svarið frá ráðharranum er soljóðandi:
1. Varetægtsarrestanter skal så vidt muligt anbringes på det sted, hvor straffesagen behandles, jf. § 770, stk. 2, i lov for Færøerne om rettens pleje.
I overensstemmelse hermed anbringes arrestanter, der varetægtsfængsles af Retten på Færøerne, så vidt muligt i Arresthuset i Tórshavn. Politimesteren på Færøerne har dog oplyst, at eksempelvis den varetægtsfængsledes egen adfærd eller undersøgelser af vedkommendes person i forbindelse med sagen kan begrunde anbringelse i Danmark. Endelig kan det samlede belæg i Arresthuset i Tórshavn føre til, at varetægtsarrestanter må anbringes i Danmark, hvilket dog erfaringsmæssigt kun sker meget undtagelsesvis.
Samlet set tilstræbes det således at begrænse antallet af anbringelser af varetægtsarrestanter uden for Færøerne.
2. For afsonere gælder, at det generelt er et væsentligt princip ved valget af afsoningsinstitution, at straffen som udgangspunkt skal udstås i nærheden af den dømtes hjemsted. For dømte, som er hjemmehørende på Færøerne, fører dette princip til, at den dømte som udgangspunkt skal udstå straffen i Arresthuset i Tórshavn.
Et andet væsentligt princip ved valget er imidlertid, at den dømte ikke bør anbringes under mere restriktive forhold end nødvendigt. Isoleret set vil dette princip medføre, at dømte, som er hjemmehørende på Færøerne, som udgangspunkt skal anbringes i åbent fængsel i Danmark, eftersom der ikke er åben kapacitet på Færøerne.
Ved valg af afsoningsinstitution skal der også i relation til dømte, som er hjemmehørende på Færøerne, ske en afvejning af (navnlig) de to nævnte til dels modstridende principper.
Denne afvejning har ført til en praksis, hvorefter domfældte med bopæl på Færøerne, som er idømt en straf af fængsel i 1 år og 6 måneder eller derunder, som udgangspunkt anbringes i Arresthuset i Tórshavn. Såfremt disse domfældte er egnet til anbringelse i åbent fængsel og i stedet ønsker at udstå straffen i et åbent fængsel, f.eks. i Jylland, vil en sådan ansøgning normalt blive imødekommet.
Omvendt anbringes dømte med en straf på over 1 år og 6 måneders fængsel som udgangspunkt i et fængsel i Danmark.
3. Arresthuset på Færøerne, der er beliggende i Tórshavn, råder over 14 pladser. Arresthuset blev pr. 1. februar 2011 lukket på grund af skimmelsvamp, og der blev samtidig indrettet et midlertidigt arresthus i forsvarets lokaler i Mjørkedal ca. et kvarters kørsel fra Tórshavn. I det midlertidige arresthus i Mjørkedal blev der først indrettet 11 pladser, men i sensommeren 2011 blev arresthuset udvidet med yderligere to pladser til nu i alt 13 pladser. Da brugen af arresthuset i Mjørkedal er midlertidig, er de sikkerhedsmæssige foranstaltninger ikke helt på højde med de tilsvarende i Arresthuset i Tórshavn. Som følge heraf er medarbejdernormativet midlertidigt udvidet.
Arresthuset i Tórshavn har de seneste år haft et belæg på mellem 11 og 12 indsatte. Imidlertid var det gennemsnitlige belæg i 2011 kun 8,4 blandt andet som følge af problemerne med skimmelsvamp og den deraf følgende flytning.
Aktuelt afventer 31 personer afsoning på Færøerne. Antallet af ventere skyldes dels flytningen af arresthuset, dels et ekstraordinært højt antal varetægtsarrestanter i 2011.
Antallet af dømte, der afventer afsoning, er således et udtryk for en helt ekstraordinær situation.
Politimesteren på Færøerne har oplyst, at en stor del af de personer, der afventer indkaldelse til afsoning, er idømt kortere domme, og at flere allerede er indkaldt til afsoning. Det er vanskeligt at vurdere, hvornår antallet af ventere er nedbragt til et normalt niveau, men det forøgede antal ventere vil formentlig kunne være afviklet i løbet af et år under forudsætning af, at antallet af varetægtsarrestanter ligger på et normalt niveau.
På den baggrund vurderes det, at der på nuværende tidspunkt ikke er behov for yderligere kapacitet på Færøerne.