Tíðindi02. maj 2012

Skattamálaráðharrin svarað Sjúrði um AM gjald

Sjúrður Skaale setti í apríl mánaði ein skrivligan fyrispurning til danska skattamálaráðharran, Thor Møger Pedersen, viðvíkjandi AM gjaldi hjá føroyingum, búsitandi í Føroyum, sum starvast í Danmark.

Sjúrður Skaale setti í apríl mánaði ein skrivligan fyrispurning til danska skattamálaráðharran, Thor Møger Pedersen, viðvíkjandi AM gjaldi hjá føroyingum, búsitandi í Føroyum, sum starvast í Danmark.

Nú er svar komið frá danska skattamálaráðnum. Sí spurning og svar niðanfyri -

Spørgsmål:

Kan ministeren redegøre for, hvorvidt en person, der arbejder i Danmark men bor på Færøerne, skal betale AM-bidrag i Danmark eller på Færøerne eller begge steder?

 

Svar:

I Danmark er arbejdsmarkedsbidraget en skat ganske som andre skatter på arbejdsindkomst. Arbejdsmarkedsbidraget er ikke længere et socialt bidrag, sådan som det oprindeligt var.

Fordelingen af beskatningsretten mellem Danmark og Færøerne indgår som led i den nordiske aftale om dobbeltbeskatning. Hvis Danmark i henhold til denne aftale har ret til at beskatte indkomst, som en person, der bor på Færøerne, tjener ved beskæftigelse i den danske del af Riget, vil der samtidig være pligt til betaling af dansk arbejdsmarkedsbidrag.

Efter dobbeltbeskatningsaftalens artikel 15 kan Danmark beskatte indkomst i form af løn og vederlag optjent for personligt arbejde udført i denne del af Riget for en dansk arbejdsgiver. Der vil derfor samtidig være pligt til betaling af arbejdsmarkedsbidrag.

Da arbejdsmarkedsbidraget er en skat betyder det, at Færøerne efter overenskomsten skal lempe for den skat, den pågældende person har betalt i Danmark.

Hvis den pågældende person med bopæl på Færøerne udfører beskæftigelse i den danske del af Riget for en offentlig myndighed på Færøerne, er Danmark efter dobbeltbeskatningsaftalens artikel 19 afskåret fra at beskatte denne indkomst. I dette tilfælde skal der ikke betales arbejdsmarkedsbidrag i Danmark.

Som det er mig oplyst, opkræves der i forbindelse med beskatningen på Færøerne sociale bidrag til ledighedsforsikring, familieorlov og supplerende pensionssikring. De sociale bidrag opkræves som en procentdel af indkomsten. Jeg er ikke bekendt med detaljerne i de færøske regler, herunder om en person, der bor på Færøerne og arbejder i Danmark, i alle tilfælde skal betale sociale bidrag på Færøerne af den danske indkomst.

Jeg kan dog oplyse, at det ikke har betydning for pligten til at betale AM-bidrag i Danmark, om der betales sociale bidrag af indkomsten på Færøerne. Det svarer til, hvad der gælder for lønmodtagere fra andre lande, når Danmark efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten med det pågældende land kan beskatte indkomsten.