Sjúrður Skaale, fólkatingslimur, setti danska umhvørvisráðharranum, Idu Auken, ein spurning um føroysk landakort. Svar er nú komið.
Spurningurin, ið Sjúrður setti, er soljóðandi:
Mener ministeren, at det er hensigtsmæssigt, at Kort- og Matrikelstyrelsen, der har ansvaret for, at Færøerne, Grønland og Danmark kortlægges til brug for den offentlige forvaltning, virksomheder og borgeren, ikke reelt har indsamlet data til fremstilling af landkort af Færøerne siden 1995?
Skriftlig begrundelse:
Sidst Kort- og matrikelstyrelsen undersøgte terrænet på Færøerne, bortset fra veje, tunneler, færger, turistoplysninger m.m. og stednavne, var i 1984 med luftfotos og så frem til 1995 med rekognoceringer.
Da Kort- og matrikelstyrelsens aktivitet på Færøerne således har været meget begrænset i forhold til Jylland, Sjælland og Bornholm, hvor kortene hvert tredje år bliver opdaterede, har flere virksomheder og kommunalt ejede institutioner vurderet de officielle kort at være så utilstrækkelige, at de ikke var anvendelige. Da dette var tilfældet, oprettede de et selskab til at fremstille kort til disse parter.
Dertil bliver der i et kommende verdensatlas til skolebrug, der bliver udgivet af en institution under det færøske kulturministerium, anvendt landkort, som dette nærmest private selskab for størstedelen har indsamlet data til og optegnet.
Svarið frá umhvørvisráðharranum, Idu Auken:
Kort- og Matrikelstyrelsen, som er ansvarlig myndighed for kortlægning af Færøerne, har oplyst følgende:
”Opgaveløsningen på Færøerne er gennem tiden blevet udført i et samarbejde mellem de færøske myndigheder og Kort- og Matrikelstyrelsen (tidligere Geodætisk Institut).
De nuværende landkortserier er udarbejdet i perioden 1982 til 1995. Efter etableringen har Kort- og Matrikelstyrelsen løbende ajourført de færøske kortserier hvad angår bl.a. veje, tunneler, færgeruter, stednavne og diverse turistoplysninger, som er nogle af de vigtigste temaer i topografiske kortserier. Efter aftale med de færøske myndigheder sker ajourføringen på basis af informationer fra offentlige myndigheder og private interessenter på Færøerne.
Herudover ajourfører Kort- og Matrikelstyrelsen årligt de digitale datasæt ”Euro Regional Map” og ”Euro Global Map” (i henholdsvis målforhold 1:250.000 og 1:1.000.000) på baggrund af informationer fra Umhvørvisstovan, Færøerne.
Senest er der i 2011 blevet afholdt møde mellem Umhvørvisstovan, Landsverk og Kort & Matrikelstyrelsen, hvor alle aspekter vedrørende samarbejdet blev drøftet. Det blev her aftalt, at Kort- og Matrikelstyrelsen fortsat vedligeholder de færøske kortserier, og at styrelsen fortsat yder rådgivning bl.a. i relation til eventuelt udvikling af et digitalt topografisk grundkortdatasæt for Færøerne.”
Jeg må på den baggrund forstå, at Kort- og Matrikelstyrelsen varetager sine opgaver vedrørende kortlægningen af Færøerne i god dialog og samarbejde med de færøske myndigheder på området.
Leinkja til spurning og svar: http://www.ft.dk/samling/20111/spoergsmaal/S3605/index.htm