Sjúrður Skaale
Tíðindi28. juni 2016
Sjúrður Skaale

Ráðharrin vil ikki broyta reglarnar fyri bilar hjá føroyskum sjúklingum í Danmark

Í svari til Sjúrð Skaale vísir Karsten Lauritzen á møguleikan hjá føroyingum, sum eru í sjúkraviðgerð í Danmark, at sleppa undan avgjaldi í samband við umskráseting av føroyskum bilum.

Danski skattaráðharrin, Karsten Lauritzen, heldur ikki, at tað er órímiligt, at føroyingar, sum eru í sjúkraviðgerð í Danmark, skulu skráseta føroyskan bil eftir 185 dagar í landinum. Hetta sigur hann í svari til Sjúrð Skaale, fólkatingsmann. Sjúrður Skaale spurdi ráðharran, um hann vildi arbeiða fyri, at føroyingar, sum eru undir longri sjúkraviðgerð í Danmark, kunnu hava egnan bil í landinum, so leingi sum hetta er neyðugt.

Ráðharrin vísir á møguleikan at søkja um at sleppa undan at gjalda avgjald, tá ein føroyskur bilur verður skrásettur við donskum nummarplátum. Fyri at lúka krøvini krevst, at eigarin hevur búð minst fimm av seinastu 12 árunum í Føroyum, at bilurin er brúktur í Føroyum í minst eitt ár frammanundan umskráseting, at uppihaldið í Danmark ikki er longur enn trý ár og at tað er goldið avgjald av bilinum í Føroyum.

 

Sí spurning og svar her:

Spørgsmål: Er ministeren villig til at arbejde for, at færøske patienter, der er under længerevarende sygdomsbehandling i Danmark, får lov til at bruge sin færøskregistrerede bil i Danmark, så længe vedkommende er nødsaget til at være i Danmark pga. sygdomsbehandling? 

Svar: Reglerne om benyttelse af køretøjer, der er registreret i et andet land, på Færøerne eller i Grønland, fremgår af bekendtgørelse om registrering af køretøjer. 

Personer med bopæl i Danmark må som udgangspunkt ikke føre et registreret udenlandsk køretøj, herunder et færøsk indregistreret køretøj, på færdselslovens område. 

En person anses bl.a. for at have bopæl i Danmark, hvis den pågældende opholder sig – eller påtænker at opholde sig – i Danmark i 185 dage eller mere. Herefter skal køretøjet registreres i Køretøjsregisteret, hvorefter der skal betales registreringsafgift af køretøjet, eller køretøjet skal føres ud af landet. 

Det fremgår dog af bekendtgørelse om registreringsafgift, at SKAT efter ansøgning kan afgiftsfritage køretøjer, der af bl.a. færinger medbringes ved tilflytning fra Færøerne. 

 

Det er en betingelse for afgiftsfritagelsen, at tilflytteren inden for de sidste 12 år har opholdt sig i mindst 5 år på Færøerne, at køretøjet har været benyttet af tilflytteren på Færøerne i mindst et år umiddelbart forud for registreringspligtens indtræden, at opholdet i Danmark ikke overstiger 3 år, samt at der er betalt afgift af køretøjet på Færøerne. 

Reglerne om afgiftsfritagelse er restriktive, da de beskytter det væsentlige provenu, som registreringsafgiften udgør, og som bidrager til at finansiere vores velfærdssamfund, herunder sundhedsvæsenet. 

Jeg finder ikke, at det er urimeligt, at et køretøj skal registreres i Køretøjsregisteret, hvis ejeren opholder sig i Danmark i 185 dage eller mere. Særligt skal jeg bemærke, at færinger, som pga. sygdomsbehandling opholder sig i Danmark, har mulighed for at søge om afgiftsfritagelse, så køretøjet registreres på danske plader, uden at der skal betales registreringsafgift.