Nú skulu trupulleikar hjá nógvum føroyingum burturbeinast
Røða hjá Sjúrði Skaale, tá uppskotið um at beina burtur marknaðforðingar millum Føroyar og Danmark var viðgjørt á fólkatingi 28. mars.
Politik består af kampen om hvordan de store linjer skal lægges og i henhold til hvilke ideologiske idéer de skal lægges. Fordelingspolitik, udenrigspolitik, europapolitik. Det er alt ideologisk baseret.
På Færøerne er holdningen til rigsfællesskabet også ideologisk baseret.
Men politik handler ikke altid om at ændre forholdene grundlæggende. Nogen gange drejer set sig ganske enkelt om at få tingene til at fungere i praksis. Om at fjerne hindringer, der besværliggør menneskers dagligdag, og som de ikke selv kan fjerne.
Aftalen om at fjerne grænsehindringen i Norden, som hele folketinget i fjor indgik med regeringen, tilhører denne kategori. Og det gør nærværende forslag også.
Det er for dumt, at mennesker i samme rige skal kæmpe drøje kampe for at kunne virke i samfundet på lige fod med andre. Det er spild af ressourcer, det påvirker folks trivsel og det hæmmer væksten. Præcis på samme måde som grænsehindringerne i Norden.
Derfor er jeg meget glad for den store opbakning der har været til forslaget i dag. Forslaget er affødt af en diskussion her i salen om grænsehindringer i Norden, og et efterfølgende møde med daværende minister for nordiske anliggender, Manu Saren.
Både debatten mødet med ministeren blev holdt i en positiv ånd og med klar tilkendegivelse af en vilje til at gøre nogen med tingene.
Det vil dog unægtelig være mere forpligtende, at vi nu vedtager dette forslag. Det er derfor, det er fremsat.
Sammen med forslaget vedlagde vi en liste med 13 hindringer indenfor rigsfællesskabet samt en anvisning af, hvorledes de kan løses.
Jeg skal ikke komme ind på så mange af dem her, men påvise en sag, som jeg selv har arbejdet med de sidste dage: Færinger der kører erhvervskørsel – bus eller lastbil – kan pga. en ændring i EU-reglerne ikke længere køre i Danmark.
Sammen med den ansvarlige færøske minister på området har jeg taget sagen op med justitsministeren – og der er lagt en plan for, hvordan den skal løses. Det takker jeg for. Men sagen bliver dog næppe løst før 1. januar 2016...
Det er for dumt at vi havner i sådanne situationer. Og jeg håber at vedtagelsen af dette forslag – sammen med sidste års aftale – kan skærpe opmærksomheden og gøre, at vi undgår at havne i lignende situationer i fremtiden.
Det er vigtigt at fjerne hindringer – men det er lige vigtigt at undgå nye. Og det kræver ofte bare et vågent øje.
Som fx da den forrige regering vedtog det meget omtalte optjeningsprincip i 2010. Man skrev i loven, at modtagere af diverse sociale ydelser skulle have haft bopæl i ”Danmark” i to år. Man skrev ikke ”det danske rige”. Og det er altså to forskellige størrelser – og derfor ramte man, utilsigtet, færinger og grønlændere. For de bor ikke i Danmark – men de bor i det danske rige.
Andre hindringer kræver en større indsats, og kan være besværlige – både at fjerne og at undgå.
Men er der noget der giver arbejdsglæde i politik, så er det når man direkte påvirker folks hverdag. Og når intet tal på finansloven skal forhøjes, så er det vel lige at gå til.
Tak for ordet – og tak for opbakningen.